maandag, november 21, 2011

Des hommes et des Dieux- Xavier Beauvois


Al een jaar zit ik op deze titel te wachten. Door omstandigheden in bios en filmhuis gemist, gelukkig biedt de filmzender thans uitkomst.
Kloosterfilms hebben altijd al een pré, als ze tenminste de sereniteit van het in zichzelf gekeerde leven een beetje realistisch weergeven.
Dat is bij DHEDD zeer zeker het geval: midden jaren 90, klooster in Algerije. De opkomst van Jama'a Islamya (hun toenmalige variant van de Taliban) doet dorpen sidderen en beven. Het klooster, doorgaans een baken van rust en zorg en opvang, beeft mee. Maar buigt niet.
Hoewel aanvankelijk enkele monniken wel op de loop willen voor het dreigend boven hun gemeenschap hangende onheil, besluit men na stemming allemaal te blijven.
De verschillende karakters van de monniken worden prachtig tegen elkaar opgezet, in positieve zin: gaandeweg overtuigt men elkaar om de handen in een te slaan en probeert men de lokale bevolking bij te staan in de strijd tegen de islamisering.

Waargebeurd verhaal, een goed onthouder weet ook nog hoe het afloopt.
Schitterend gefilmd, schitterend verfilmd en bij vlagen net zo schitterend gespeeld.
Mooi!

Geen opmerkingen:

C'e ancora domani (aka There is still tomorrow) - Paola Cortellesi

C'e ancora domani op IMDb (7,8)   C'e ancora domani op Moviemeter (3,67) Een schoonheid van een film. Verhaal is sterk. Beelden zijn...