woensdag, maart 01, 2017

Moonlight- Barry Jenkins

Moonlight op IMDb (7,8)
Altijd fijn als een film een beetje controverse oproept. En helemaal als ie ondanks die controverse zelfs de Oscar-winnende film wordt. Moonlight wordt huizenhoog bejubeld, hetgeen weer tegenstand oproept van mensen die hem slaapverwekkend dan wel rolbevestigend vinden. Uiteraard moet ieder er het zijne van vinden. Ik zet daarom een stap opzij, even weg van controverse en reputatie, en beschrijf hoe ik de film ervaren heb.
Volgens mij heb ik gekeken naar een indringende film. Vooral in het eerste deel zaten wat mij betreft een aantal confronterende momenten. Chiron is een klein timide mannetje dat veel geplaagd wordt. Al snel leren we waarom: hij is verlegen en bescheiden terwijl hij woont in een rauwe wijk waar armoede en drugs de leefwereld bepalen. Mama is crack-verslaafd, is weliswaar bij vlagen heel lief voor hem maar verwaarloost op schandalige wijze de zorg voor het jonge ventje, dat ook nog eens bezig is te ontdekken waaróm ie nou zo anders is dan al die andere stoere gassies in de straat. Hij is - dan nog latent- homoseksueel en moet regelmatig de hoon van de groep over zich heen laten komen. Alles verandert als hij de steun krijgt van Juan, de wijkdealer. Die ontfermt zich over het jongetje, geeft hem veiligheid en eten en drinken. Op zijn beurt leert Juan weer veel van de ontwapenende vragen die "Little" Chiron hem stelt: het maakt hem duidelijk dat hij juist iemand is die de verslaving van Chiron's moeder in stand houdt.
We leven in drie verschillende levensfasen met de jongen mee: jochie, tiener en uiteindelijk volwassene. Uit alles blijkt dat in de jeugd de kiem gelegd wordt voor zijn moeizaam bestaan. Uiteindelijk kiest hij ervoor om de confrontatie aan te gaan met jeugdvriend Kevin, die hem veel goeds maar uiteindelijk ook het meest kwade heeft gegeven dat hij kon treffen.

Zelf zeg ik: goede film, boeiende film. Meer dan over homoseksualiteit of de zwarte identiteit ging het volgens mij over een moeilijke jeugd. Een jeugd die verantwoordelijk is voor  het leggen van de kiem van veel leed bij een kwetsbare persoonlijkheid. Ondanks liefde, warmte en vriendschap blijkt er al vroeg iets te kunnen worden stukgemaakt. Het kan geen kwaad om deze film te ondergaan en eens te spiegelen hoe veilig je zelf eigenlijk bent opgegroeid, hoe makkelijk het jouw leven verging ten opzichte van die van dit aandoelijke jongmens.

Met : Ashton Sanders, Naomi Harris, Mahershala Ali en Janella Monae

Geen opmerkingen:

C'e ancora domani (aka There is still tomorrow) - Paola Cortellesi

C'e ancora domani op IMDb (7,8)   C'e ancora domani op Moviemeter (3,67) Een schoonheid van een film. Verhaal is sterk. Beelden zijn...