woensdag, november 15, 2017

Gett: the trial of Viviane Absalem - Ronit en Shlomi Elkabetz

Gett: the trial of Viviane Absalem op IMDb (7,7)
Was hierover getipt door quizmaat Robert. Vorige week kwam hij voorbij op tv, tijd om de kans te grijpen.
GttoVA is een fascinerende rechtbankfilm. Veel meer dan de rechtszaal en de wachtkamer krijgen we in deze film niet te zien, maar dan wel met een uitermate boeiend verloop. Het verhaal lijkt simpel: joodse vrouw vraagt scheiding aan van haar man. Daar is in het meer orthodoxe deel van Israël een rechtszaak voor nodig, waarbij de man uiteindelijk beslist over de toestemming. De rol van de vrouw is in stevige mate dienstbaar en ondergeschikt.
In het geval van Viviane is de man onwillig. Een scheiding zou zijn eer en aanzien krenken, hij is een grote man in de religieuze gemeenschap. Op het eerste gezicht lijkt Viviane geen andere aanleiding te hebben dan dat het kaarsje uit is, ze is niet meer verliefd. Dat is voor de rechters niet genoeg, er volgt een slopend spel tussen beider raadslieden, tussen de echtelieden zelf en tussen de diverse getuigen en het echtpaar. In the end duurt de rechtszaak, met alle schorsingen van dien, zo'n jaar of vijf, steeds komen er andere invalshoeken op de proppen, steeds nieuwe weigeringen ontregelen de gang van zaken. Iedereen lijdt eraan, rechters raken over hun toeren en beurtelings vallen man en vrouw uit hun ingetogen rol.

Prachtige minimal, die een bijzonder gevoel van spanning kweekt met weinig middelen.
Met: Ronit Elkabetz , Simon Abkarian

Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...